Dienvidāfrikas Republikas virtuve

Dienvidāfrika ir gardēžu paradīze! Valstī valda lielisks klimats, kas ļauj galdā celt svaigus augstākās kvalitātes produktus. Pie tam viss ir pieejams par ļoti labām cenām! Strausa un krokodilu gaļa, austeres, sparģeļi, vīni un sieri – baudāmi neskaitāmajos restorānos un kafejnīcās. Valstī ir maršruti un pasākumi, kas pelna īpašu gardēžu uzmanību.

Dienvidāfrikas virtuve veidojusies sajaucoties dažādām virtuvēm. To ietekmējusi eiropiešu kolonizācija, tradicionālo bantu tautu virtuves adaptācija, milzīgais imigrantu skaits. Dāņu ieceļotāji ieviesa savu zemes apsaimniekošanas sistēmu, britu tirgotāji – gaļas asortus, kuros tagad iekļauj arī Āfrikas medījumu. Franči iekopa vīnogu laukus, kuri mūsdienās pazīstami visā pasaulē. Malajiešu strādnieki ieveda kariju. Medījums, aitas gaļa, dienvidāfrikas krabji un plašs zivju klāsts veido patiešām kosmopolitisku virtuvi.

Kulinārijas tradīcijas valstī ir tik pat daudzveidīgas kā tās iedzīvotāji. Šeit sajaucas asā un pikantā austrumu virtuve, racionālās eiropiešu pēcteču tradīcijas un oriģinālās, āfrikāņu ciltīm raksturīgās, ēdienu pagatavošanas metodes. Visnteresantākie ir vietējie gaļas ēdieni, kas pārņemti no Eiropas virtuves, tomēr ievērojami atšķiras tradicionālajiem priekšstatiem – savdabīgs plovs ar rozīnēm un žāvētām aprikozēm, vītināta gaļa, cepta krokodila aste, sautēta gaļa ar ūdensrožu pumpuriem, jēra gaļas asorti, asas desiņas, milzīgi steiki ar zaļumiem, trijstūrveida cepumi ar gaļu u.d.c.

Reģionālās atšķirības valstī ir: austrumos (savannas daļā) vairāk ēd aitas gaļu, ziemeļos un dienvidos – mežu joslā priekšroka tiek dota liellopu gaļai, rietumos un piekrastes joslā – zivīm.

Dažādos valsts rajonos tradicionālos ēdienus pārvērš līdz nepazīšanai, pievienojot vietējos komponentus – dažādas zālītes, mērces, mainot pagatavošanas un pasniegšanas veidu. Neaprakstāma ir dārzeņu, dažādu piedevu un garšvielu daudzveidība.

Īpašs vietējo kulināru lepnums ir jūras produkti. Valstī, kas atrodas pie diviem okeāniem, ir plašas iespējas ķert, zvejot un baudīt jūras veltes. Visu gadu galdā tiek celti omāri, kalmāri, mīdijas, austeres, visdažādākās zivis. Nereti tās pagatavo pēc austrumu metodēm: zutis malajiešu gaumē, langusti ar augļu salātiem, kūpinātas butes, siļķe ar sīpoliem, izsmalcināta jūras velšu pastēte, haizivs spuras un jūras eža ikri un simtiem citu “jūras” ēdienu.

No dzērieniem ļoti populāra ir kafija, lai arī tā ir ne visai stipra un tiek pasniegta ar pienu. Dzer daudz tējas. Ārpus islamiskās Āfrikas ir cieņā alkoholiskie dzērieni.

DĀR slavena ar baltajiem un sarkanajiem vīniem. Valstī ir teicami izveidota, attīstīta vīna ražošana. Vislielāko uzmanību pelna vīni no Stellenbošas, Paarlas, Franšoekas, Konstancas un citiem reģioniem.

Interesanti ir nacionālie dzērieni “appletiser” un “graptiser” - savdabīgi dzirkstoši dzērieni no augļu sulām. Galvenās alus markas: Casl, Lion, Hansa, Vindhoek, Hunter. Ir nopērkamas pasaulē populārākās šķirnes, kā arī pašgatavotais alus, kas sastopams gandrīz katrā apdzīvotā vietā. Dienvidāfrikā gatavo arī mandarīnu liķieri Van Der Hum.

Dārzu ceļš

Dārzu ceļu (Garden Route) nereti sauc arī par “Vīnu ceļu”, bet šis apzīmējums tikai daļēji ir pareizs. Šajā ceļā ir ne tikai vīna, bet arī siera, konjaka, strausu, austeru un citas fermas, kur produkciju var ne tikai nodegustēt un nopirkt, bet šajās saimniecībās pavadīt vienu – divas dienas, labāk iepazīties ar apkārtni, atpūsties.

Restorāns “Carnivore

Tradicionāls āfrikāņu restorāns, atrodas netālu no Johannesburgas. Pusdienās un vakariņās kompleksās ēdienkartes princips. Iepriekš vietas noteikti jārezervē. Liela daļa nacionālo ēdienu tiek gatavoti uz atklātas uguns. Rīta medību trofejas (antilopes, bifeļi, krokodili, strausi) tiks pienesti pie Jūsu galdiņa... Iepatikušos ēdienus iespējams nobaudīt atkārtoti. Veģetāriešiem ir speciāla ēdienkarte.

Restorāns “Vilciens

Īsti antikvāri greznā “Gaišzilā ekspreša” vagoni no karalienes Viktorijas laika, izpirkti no muzeja, veido šī restorāna zāles. Tas atrodas pusceļā starp Pretoriju un Johannesburgu. Ēdināšana notiek pēc “zviedru galda” principa. Lielas halles vidū atrodas eksotisku ēdienu trauki: haizivs, zilonis ar āboliem, žirafe sviestā – kopā ap 150 ēdieniem. Pie katra ir nosaukums, lai zinātu, kas nogaršots.

Austeru festivāls

Kopš 1982.gada kūrortpilsētā Knysna Indijas okeāna krastā katru gadu jūlijā tiek organizēts austeru festivāls. Notiek sacensības starp austeru audzētājiem – kura produkcija labāka, kuri pavāri pagatavo dažādākus ēdienus, sporta sacensības un šovi.

Pasaules čempionāts šašliku cepšanā

Notiek arī šādas sacensības! Starptautisks čempionāts notiek dažādās valstīs. 2001.gadā finālu organizēja DĀR. Pirmajā dienā komandas sacentās, gatavojot šašliku no gaļas, otrajā – no zivīm, pēc tan izgudroja jaunas, oriģinālas receptes. Neatkarīgu ekspertu netrūka – valstī ir ļoti populāri ar visu ģimeni doties piknikā vai pat pusdienas pārtraukumā darba vietā gatavot “brai” - gaļu uz atklātas uguns.

Kulinārija: www.globalgourmet.com/destinat...
Vīns: www.wine.co.za
Pasākumi pulcē zinošu publiku ar plašām interesēm: www.gardenroute.com

© Tūrisma firma "Ar-Tur", 2001 – 2024

Top.LV
Latvijas Reitingi