Šrilanka - Slavenā Ceilonas tēja

Pat tie, kuri nekad mūža nav neko dzirdējuši par Šrilanku, noteikti ir labi pazīstami vai vismaz būs dzirdējuši par ceilonas tēju. Šī nelielā sala, mango augļa formā, ražo tēju vairāk kā jebkurā citā valtī pasaulē, izņemot lielo Indiju. Tēja ir Šrilankas ekonomikas pamats, tā nes lielus ienākumus un ir Šrilankas lepnums. 1990 gadā Šrilanka kļuva par lielāko tējas eksportētāju pasaulē, atstājot Indiju otrajā vietā, nopelnot gandrīz pusmiljardu dolāru.
 
Tējas vēsture Šrilankā sākās 1849 gadā. Skots Džeims Teilors, iztīrot 19 akru meža, iestādīja pirmos tējas stādus plantācijas, kuras izmēri 70-jos gados jau sasniedza 100 akrus. Lai gan toreiz, uz salas radušās tēju plantācijas vēl nebija tik daudz un bija mazas, jau toreiz bija skaidrs, ka tēja Ceilonā ir ieradusies uz ilgiem laikiem.
Tējas pozīciju nostiprināšana, kā salas ekonomikas pamats sekmēja to, ka 1930 gadā kafijas ražošana, kā līdz tam galvenā Ceilonas eksporta kultūra, tika atzīta par nerentablu. Iemesls - augu slimības un pasaules cenu straujā krišanās pēc kafijas.
Patreizējā laikā Ceilonas tēja tiek ražota trijā salas zonās: kalnos, līdzenumos un pie kalniem, atbilstoši šķirnēm tās atšķirās pēc krāsas un garšas. Līdzenumu tēja ir stiprāka, mazāk aromatizēta; pārsvarā tiek ekportēta uz Tuvo Austrumu valstīm. Piekalnu tēja tiek raksturota ar intensīvu krāsu un smaržu, bet vairāk bagāta ar aromātu ir kalnu tēja, lai gan tās krāsa nav tik izteikta.
Kvalitatīvas tējas ražošanai svarīgi ir to pareizi novākt: tikai ar rokām un derīgas ir tikai pašas augšējās maigās lapiņas un pusatvērtie pumpuri. Savacējai obligāti pie katra krūma japieiet vienreiz, vismaz 5-7 dienās, krūmu vienreiz 5 gados vajaga nogriezt līdz saknēm, tā atjaunošanas nolūkā.
Savāktā tēja fabrikā iziet piecas galvenās pārstrādes fāzes: to izkaltē, satin, taisa fermentāciju, žavē un šķiro. Labākā pēc kvalitātes parasti ir Broken Orange Pekoe (BOP) šķirne, pēc tam seko BOP Fanning, Broken Pekoe un Dust šķirnes. Pie pumpuru apstrades īpašos apstākļos tēja iegūst gaiši brūnu vai zeltainu nokrāsu. Tādu produktu sauc "tips". Tējas šķirne, kas satur lielāku vairākumu "tips", tiek pārdots akcionos un ļoti dārgi: pati dārgākā Ceilonas tēja maksā 414 dolāri kilogramā.

© Tūrisma firma "Ar-Tur", 2001 – 2019

Top.LV
Latvijas Reitingi