Garšvielas un virtuve

Mūsdienās Šrilankas galvenais eksporta produkts ir tēja, kaučuks, kokosrieksti un cukurniedres. Šīs kultūras ir mazliet aizēnojušas kakao, kardamonu, tradicionālo citronellu, arekoras riekstus u.c. Tieši tradicionālās garšvielas zināmā mērā ietekmēja citu zemju iekarotāju interesi par šo salu - jau karaļa Salamana laikā Palestīnā tikai ievests safīrs, kanēlis un krustnagliņas - garšvielas, kas jau gadsimtiem ilgi Tuvajos Austrumos un Viduslaiku Eiropā ir vērtētas zelta vērtībā.

Garšvielas un virtuve « Šrilanka Pirmie salas iekarotāji - portugāļi - pat nepretendēja uz teritorijas pārvaldīšanu, bet apmierinājās par varu kontrolēt garšvielu tirdzniecību. Holandieši un Ost-Indijas Britu kompānija, kuri gāja portugāļu pēdās, jau tiecās arī pēc teritoriālā iekarojuma, taču galvenā interese bija par garšvielām! Un ne jau tāpat vien...

Dāsnā salas daba - īsta homeopātiskā aptieka, kuru preperāti - gan pazīstami garšvielu augi, gan ne tik pazīstami - ārstē tik daudzas kaites. Šrilankas tradicionālā medicīna - Ajurveda - tiek bāzēta tieši uz vietējiem ārstneicības augiem, kā arī pēta cilvēka organismu, kā neatņemamu dabas sastāvdaļu. Visā salā var atrast ajurvedas aptiekas, kurās tiek pārdoti preperāti, rietumu medicīnas alternatīva - zobu pasta uz piparu pamata, dažādas ziepes ar ziedu un koku esenču piemaisījumiem, lielisku garšvielu tēju, kura var pacelt uz kājām no jebkuras saaukstēšanās, un daudzus citus lieliskus dabas ārstniecības līdzekļus.

Tāpat garšvielas ir vietējās virtuves sastāvdaļa - ļoti aromātiska, parasti asa, dažreiz pat dedzinoši asa. Populārākais ēdiens - rīsi un karrijs, ko ēd ar rokām. Šrilankieši ir pārliecināti, ka trīs rīsu porcijas ar karriju dienā ir veselības garantija, enerģija un spēks. Uz salas tiek audzēti 15 veidi rīsu, atšķirīgi gan pēc krāsas, no baltiem līdz tumšiem, gan pēc garšas kvalitātes.

Garšvielas un virtuve « ŠrilankaRīsi tiek pasniegti lielā kopējā traukā, kuram apkārt tiek noliktas mazas bļodiņas ar dažādiem karrija pulveriem. Karrija, gaļas, dārzeņu un zivs ēdieni, kas pagatavoti ar karrija pulveri, atšķirās ar krāsu un garšu. Karrija pulverīša sastāvā ietilpst tādas garšvielas, kā diļļu sēklas, koriandrs, melnie un sarkanie pipari, kardamons, krustnagliņas, karapinča (vieglas krūmāju lapas), kanēlis un citi. Dudzas lankiešu sievietes gatavo pašas savu karrija maisījumu, pēc savām receptēm. Bieži karriju gatavo no kokosa piena. Svaigu kokosu sarīvē uz speciālas rīves, sajauc ar nelielu ūdens daudzumu, izspiež un nokāš. Sanāk dažādas konsistences kokosa piens, kas tiek izmantots - neasa karrija pagatavošanai baltajā mērcē (praktiski bez garšvielām), brunā karrija (ar garšvielām), sarkanā karrija (ļoti ass, kuram pievienoti sarkanie pipari) un melnā karrija pagatavošanai (ar pipariem un citām garšvielām). Tradicionālais ēdiens tiek gatavots māla traukos, uz atklātas uguns. Svētkos rīsi tiek gatavoti ar safrānu, riekstiem un rozīnēm, ar vārītām olām. Obligāti klāt tiek pasniegti dažādi svaigu dārzeņu un zaļumu (dažādas zāles, ziedi, kā, piemēram, banānu palmas zieds, bet dienvidos - kaktusa zieds) salāti.

Tāpat populārs ēdiens uz salas ir "pol sambol", gatavojams no sviagi rīvēta kokosrieksta, sarkaniem un melniem pipariem, lokiem, sāls un maldīvu zivs - saulē žāvētas tunča filejas. Ļoti garšīgi ir "pappadam" - kraukšķīgi čipši, cepti vārošā kokosa pienā, un "appa" - plānas pankūkas no rīsu miltiem un kokosa piena, maliņas kraukšķīgas, bet vidus mīksts.

Nacionālās virtuves ēdienu izvēle ir neizsmeļama, turklāt salas aicinātie un neaicinātie viesi, ir nesuši savu ieguldījumu arī salas iedzīvotāju ēdienkartē, atstājot pēc sevis jaunas receptes un kulinārās tradīcijas.

Deserts Šrilankā parasti sastāv no svaigiem augļiem vai svaigi spiestām ananāsu, papaiju, banānu, mango, ābolu, citrusaugļu un daudzu citu tropisko augļu sulām. Ļoti populārs ir saldējums.

Visatsvaidzinošākais dzēriens "tembili" - koši oranža "karaliskā" kokosa sula, kuram dažreiz tiek pievienots citrons, sāls un cukurs. "Toddi" - vietējais viegls alkaholiskais dzēriens, no kokospalmas sabradāto ziedu sulas. Labi izturēts, šādu sulu pēc destilācijas sauc "arrak" - vietējā brendija šķirne, ko kura tiek gatavoti garšīgi kokteiļi ar plassifloras, laima sulu un ledu.

© Tūrisma firma "Ar-Tur", 2001 – 2019

Top.LV
Latvijas Reitingi